Medinilla MagnificaBotanisk Navn:
Medinilla Magnifica

Norsk navn:
Rosenskjerm

Familie:
Melastomatacea

Opprinnelse:
Stammer opprinnelig i fra fjellene i Filippinene, og er også kjent som "filipinsk orkidé".

Andvendelse:
En aristokratisk, blomstrende stueplante i boligen. Kan også stå i vinterhagen om sommeren.

Plante beskrivelse:
Det finnes rundt 400 forskjellige arter av Madinilla, men til nå er Magnifica en eneste som er tilgjengelig som husplante. Medinilla er en epifytt som vil si at det er en plante som vokser og lever på overflaten til andre planter, men uten å parasittiere (uten å snylte) på den.
Den er en kraftig busk som kan bli opptil 3 m høy. Stammen og grenene er firkantet og har fremtredende vinger, som først er sølvgrønne, deretter rustrøde. De store eggrunde bladene er uten skaft, 20-30 cm lange og skinnende mørkegrønne. Den endestilte, hengende blomsterstanden kan bli opptil 40 cm lang og består ev mange, forholdsvis små, rosafargede til korallrøde blomster som sitter i klaser. Blomsten er omsluttet av store , bladaktige, lyserosa høyblad nederst.

Plassering:
 Lyst til lett skygge. Beskytt mot sterk sommersol.

Stell:
Liker høy luftfuktighet og kan derfor gjerne settes på en våt oasisblokk. Kan dusjes regelmessig eller fuktes med en vannforstøver. Skal ha rikelig med vann og gjødsling i vekstsesongen. Etter avblomstring beskjæres planten, hvis ønskelig, og pottes om. Trives best mellom 17 °C og 25 °C.

Skadedyr og sykdommer:
Kan angripes av spinnmidd.

Overvintring:
Settes kjøligere om vinteren, da planten har en hvileperiode og tåler temperatuerer ned til 15 grader. Samtidig bør planten holdes så tørr som mulig og får bare så mye vann at den ikke visner, uttørking fremmer dannelsen av nye blomster.

Formering:
Ta halvt treaktige stiklinger, sett dem i potte med sandblandet såjord. La potten stå i en lukket plastpotte ved 26-28 grader. 

 

Kilder:
http://www.medinilla.ca/
Stueplante leksikon av Dorte Nissen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits